fredag 27. april 2012

Dubai - noen bilder

Sent på lørdagskvelden 14. april ankom vi Dubai etter en 14,5 timer lang reise fra Kuching på Borneo. Dette er vårt tredje besøk i Dubai.
I desember 2007 var vi 14 dager hos mormor og morfar da jeg hadde pappaperm med Nikolai, og i påsken 2009 var vi her i halvannen uke. Begge gangene ble ungene syke og innlagt på sykehus, snakk om uflaks :-) Vi har derfor ikke fått sett så mye av Dubai og området rundt som vi hadde håpet på, så denne gangen hadde vi ambisjoner om å være skikkelige turister i 17 dager!

I dette blogginnlegget forteller vi litt om Dubai og resten av landet, og viser noen bilder fra nabolaget vi bor i.
Velkommen til De forente arabiske emirater!
Høyblokk ved en av de fire broene ved Dubai Marina

Dubai er ett av sju emirater i republikken De forente arabiske emirater, som ligger i Midt-Østen og grenser til Oman og Saudi-Arabia. En kuriositet er at grensen mot Saudi-Arabia aldri er blitt offentliggjort, og at bare styresmaktene i landene vet nøyaktig hvor den går :-) Bare 15 % av innbyggerne er innfødte emirati, mens 55 % er indere og pakistanere. I Dubai finner du alt fra  landemerket Burj al-Arab, til kunstig skibakke "Ski Dubai", verdens høyeste skyskraper Burj Khalifa til ei norsk sjømannskirke!
Hotellet Burj Al Arab

Hovedstaden i Emiratene  er Abu Dhabi, mens Dubai er den største byen. Emiratenes innbyggertall er nesten fordoblet de siste ti årene, og majoriteten er arbeidsinnvandrere fra India og andre land i Asia. I tillegg til olje er handel og finans viktige inntektskilder.

Emiratene ble uavhengige fra Storbritannia i 1971. Nabolandene Qatar og Bahrain er også emirater, men har valgt å stå utenfor den føderale republikken til tross for mange likheter når det gjelder befolkning, økonomi og samfunn.

Kjønnssammensetningen er den skjeveste i verden: Emiratene har 216 menn pr 100 kvinner, mens emiratet Dubai har hele 298 menn pr 100 kvinner! Det kan minne om indre Troms...
Al Fattan Towers på The Walk - JBR
Trivelig i Dubai Marina

Siden 1973 har Emiratene gått fra å være en fattig ørkennasjon til en moderne stat med høy levestandard. Abu Dhabi sitter på det meste av oljereservene, mens Dubai har lite petroleumsinntekter, og konsentrerer seg mest om handel, industri, finans og turisme. Kun 3 % av økonomien er faktisk knyttet til utvinning av olje og gass! Jebel Ali er verdens største kunstige havn, og Dubai er i ferd med å bli et regionalt sentrum for IT og finans. På 2000-talllet har Dubai opplevd en eksplosiv vekst i byggebransjen, og gigantprosjekter igangsatt av offentlige og private selskaper har ført til byggingen av noen av verdens høyeste skyskrapere og største hoteller. En økonomisk krise rammet spesielt eiendomsmarkedet i Dubai i 2009.

Storbyen Dubai er hovedstad og største i emiratet, og faktisk den største byen på den arabiske halvøya. I praksis er byen vokst sammen med nabobyene mot nord, Sharjah, Ajman og Ras al-Khaimah. Dubai by har vel to millioner innbyggere, mens det sammenhengende byområdet har rundt tre millioner. For å hjelpe på den kaotiske veitrafikken ble Dubai Metro åpnet i 2009. Den går på tvers av emiratet, og har allerede blitt en så stor suksess at den har blitt utvidet.

Dubai er en muslimsk politistat, der turister og besøkende er trygge så lenge de følger gjeldende lover. Selv om Dubai regnes for å være en av de mest liberale emiratstatene, er det langt strengere enn vi er vant til fra vestlige land og Europa. Det lave kriminalitetsnivået skyldes hovedsakelig emiratenes strenge regler for opphold. Kun "innfødte" har permanent oppholdstillatelse, og de som begår kriminalitet risikerer derfor å bli kastet ut av landet. I motsetning til mange vestlige land, ser man ikke tiggere eller hjemløse i Dubai.


De siste årene er Dubai blitt et reisemål i verdensklasse, og spesielt etter finanskrisen er prisen på ypperlige hoteller blitt overkommelig for langt flere. Flyselskapet Norwegian flyr direkte mellom Oslo og Dubai. Severdigheter som badeland, kjøpesentre, markeder, museer og temaparker er samlet på et relativt begrenset område til glede for fastboende og turister. Samtidig er myndighetene opptatt av å vise fram tradisjoner og kultur, og fortelle om landet slik det var for få år siden.

Atlantis  Hotel på The Palm Jumeirah - fotografert fra terrassen vår 6 km unna

Endelig var vi tilbake i Dubai - 17 hele dager hadde vi til disposisjon! Vi gledet oss til å være med mormor og morfar, besøke kjente steder, være sammen med venner og familie... Dette skulle bli gøy!
Helmine og Eilin har det topp i Dubai

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar