lørdag 28. april 2012

Jumeirah Beach - på besøk hos mormor og morfar

Eilin sine foreldre har bodd i Dubai siden høsten 2007. Første gang vi besøkte dem bodde de i The Springs, rundt 15 minutters kjøring fra Jumeirah Beach. Etter et halvt år flyttet de til det helt nyetablerte boligområdet Jumeirah Beach Residence (JBR) som var i ferd med å ferdigstilles våren 2008. Beliggende på stranda ved den persiske gulf med totalt 40 høyblokker, hvorav 36 er boliger og 4 hoteller, er JBR det største enkeltstående  boligutviklingsprosjektet i verden noensinne med rundt 7 000 leiligheter og plass til 15 000 mennesker i boliger og hoteller.
Første morgen i Dubai rekker vi akkurat å hilse på Eilins søster Lisbeth på besøk i Dubai med Syver, Lars Johan og Malene 

Vi trives utrolig godt med utsikten fra leiligheten, og ikke minst tilgangen på kafeer, spisesteder, butikker og Dubais mest populære strand Jumeirah Beach. Fra leiligheten tar vi heisen ned på bakkeplan, hvor vi også finner butikker, apoteker, spa, frisører, flere bassenger og en lekeplass. Fra terrassen ser vi både til Atlantis på The Palm Jumeirah og Burj al Arab.
Vi ankommer leiligheten klokka ett på natta, og hopper rett ut i bassenget med klærne på
Dagen før vi ankom Dubai hadde det vært motocross X-Fighters konkurranse på stranda der vi bor
Nikolai og Syver rekker et bad i bassenget klokka 7 om morran
Helmine og Nikolai fikk hvert sitt påskeegg, som tante Marita
hadde hatt med fra Norge uken før vi ankom Dubai
Helmine og mormor lager sjokoladekake
Nikolai nyter latmannslivet i bassenget
Hyggelig fredagsbesøk av Ingunn og Andreas, som bor her i Dubai. Ingunn er søsteren til Nikolai sin fadder Marianne
Mens vi myser mot Atlantis kommer et lite fly forbi med en håndfull fallskjermhoppere ombord
Jumeirah Beach ligger rett foran oss... - en flott utsikt å starte dagen med!
Vår eminente servitør på Pachanga på Hilton Hotel på Jumeirah Beach

Helmine likte taffelmusikken under middagen på Hilton Hotel

Parallelt med havet går restaurant- og shoppingstripa "The Walk at JBR", som er et populært sted å spise middag under åpen himmel. Det skyldes ikke minst at dette er stedet rikingene drar for å vise fram doningene sine! Spesielt på kveldene er det en stor opplevelse å gå langs The Walk og se på alle de flotte bilene som sklir sakte forbi i en omtrent stillestående kø. I tillegg er det mange boder med muligheter for å kjøpe forfriskninger, klær, suvernirer og alt man måtte ønske seg.

Her er stripa The Walk foreviget fra 16. etasje 

Første kveld i Dubai, og Nikolai har funnet ei hand å holde i
Fantestreker er tillatt
Her er vi foran blokka til mormor og morfar - Amwaj 1

Etter 7-8 måneder på reise har det vært utrolig deilig å spise hjemmelaget mat i leiligheten, men noen kvelder må vi bare ut og se på livet og ta del i det herlige sirkuset. På mange måter minner det om da Finnsnes fikk rundkjøring ved Tottokiosken på slutten av 1980-tallet, og vi fikk "lodestripe" mellom rundkjøringa og Shell. Den største forskjellen er at mens Finnsnes var dominert av stylede biler fra Rossfjord og Trollvik, dominerer Rolls Royce, Ferrari, Lamborghini på stripa i Dubai...

Dette flaket ble observert på stripa første kvelden vår i Dubai
Her måtte vi alle stille oss opp foran en sjelden utgave av Rolls Royce
Nikolai oppdaget denne røde doningen i garasjen her
Flott Ferrari funnet! Nikolai spiser is og poserer
Denne kvelden var det ikke bare èn, men tre Ferrarier parkert etter hverandre på stripa!

fredag 27. april 2012

Dubai - noen bilder

Sent på lørdagskvelden 14. april ankom vi Dubai etter en 14,5 timer lang reise fra Kuching på Borneo. Dette er vårt tredje besøk i Dubai.
I desember 2007 var vi 14 dager hos mormor og morfar da jeg hadde pappaperm med Nikolai, og i påsken 2009 var vi her i halvannen uke. Begge gangene ble ungene syke og innlagt på sykehus, snakk om uflaks :-) Vi har derfor ikke fått sett så mye av Dubai og området rundt som vi hadde håpet på, så denne gangen hadde vi ambisjoner om å være skikkelige turister i 17 dager!

I dette blogginnlegget forteller vi litt om Dubai og resten av landet, og viser noen bilder fra nabolaget vi bor i.
Velkommen til De forente arabiske emirater!
Høyblokk ved en av de fire broene ved Dubai Marina

Dubai er ett av sju emirater i republikken De forente arabiske emirater, som ligger i Midt-Østen og grenser til Oman og Saudi-Arabia. En kuriositet er at grensen mot Saudi-Arabia aldri er blitt offentliggjort, og at bare styresmaktene i landene vet nøyaktig hvor den går :-) Bare 15 % av innbyggerne er innfødte emirati, mens 55 % er indere og pakistanere. I Dubai finner du alt fra  landemerket Burj al-Arab, til kunstig skibakke "Ski Dubai", verdens høyeste skyskraper Burj Khalifa til ei norsk sjømannskirke!
Hotellet Burj Al Arab

Hovedstaden i Emiratene  er Abu Dhabi, mens Dubai er den største byen. Emiratenes innbyggertall er nesten fordoblet de siste ti årene, og majoriteten er arbeidsinnvandrere fra India og andre land i Asia. I tillegg til olje er handel og finans viktige inntektskilder.

Emiratene ble uavhengige fra Storbritannia i 1971. Nabolandene Qatar og Bahrain er også emirater, men har valgt å stå utenfor den føderale republikken til tross for mange likheter når det gjelder befolkning, økonomi og samfunn.

Kjønnssammensetningen er den skjeveste i verden: Emiratene har 216 menn pr 100 kvinner, mens emiratet Dubai har hele 298 menn pr 100 kvinner! Det kan minne om indre Troms...
Al Fattan Towers på The Walk - JBR
Trivelig i Dubai Marina

Siden 1973 har Emiratene gått fra å være en fattig ørkennasjon til en moderne stat med høy levestandard. Abu Dhabi sitter på det meste av oljereservene, mens Dubai har lite petroleumsinntekter, og konsentrerer seg mest om handel, industri, finans og turisme. Kun 3 % av økonomien er faktisk knyttet til utvinning av olje og gass! Jebel Ali er verdens største kunstige havn, og Dubai er i ferd med å bli et regionalt sentrum for IT og finans. På 2000-talllet har Dubai opplevd en eksplosiv vekst i byggebransjen, og gigantprosjekter igangsatt av offentlige og private selskaper har ført til byggingen av noen av verdens høyeste skyskrapere og største hoteller. En økonomisk krise rammet spesielt eiendomsmarkedet i Dubai i 2009.

Storbyen Dubai er hovedstad og største i emiratet, og faktisk den største byen på den arabiske halvøya. I praksis er byen vokst sammen med nabobyene mot nord, Sharjah, Ajman og Ras al-Khaimah. Dubai by har vel to millioner innbyggere, mens det sammenhengende byområdet har rundt tre millioner. For å hjelpe på den kaotiske veitrafikken ble Dubai Metro åpnet i 2009. Den går på tvers av emiratet, og har allerede blitt en så stor suksess at den har blitt utvidet.

Dubai er en muslimsk politistat, der turister og besøkende er trygge så lenge de følger gjeldende lover. Selv om Dubai regnes for å være en av de mest liberale emiratstatene, er det langt strengere enn vi er vant til fra vestlige land og Europa. Det lave kriminalitetsnivået skyldes hovedsakelig emiratenes strenge regler for opphold. Kun "innfødte" har permanent oppholdstillatelse, og de som begår kriminalitet risikerer derfor å bli kastet ut av landet. I motsetning til mange vestlige land, ser man ikke tiggere eller hjemløse i Dubai.


De siste årene er Dubai blitt et reisemål i verdensklasse, og spesielt etter finanskrisen er prisen på ypperlige hoteller blitt overkommelig for langt flere. Flyselskapet Norwegian flyr direkte mellom Oslo og Dubai. Severdigheter som badeland, kjøpesentre, markeder, museer og temaparker er samlet på et relativt begrenset område til glede for fastboende og turister. Samtidig er myndighetene opptatt av å vise fram tradisjoner og kultur, og fortelle om landet slik det var for få år siden.

Atlantis  Hotel på The Palm Jumeirah - fotografert fra terrassen vår 6 km unna

Endelig var vi tilbake i Dubai - 17 hele dager hadde vi til disposisjon! Vi gledet oss til å være med mormor og morfar, besøke kjente steder, være sammen med venner og familie... Dette skulle bli gøy!
Helmine og Eilin har det topp i Dubai

fredag 20. april 2012

Kuching - siste stopp før Dubai og Kypros

Våre aller siste dager på hotell på jorden rundt-reisen var i Kuching fra 11. til 14. april. Herfra skulle vi reise på besøk til mormor og morfar i Dubai, og deretter låne deres feriehus i Pafos på Kypros før vi reiser hjem til Norge 28. juni. Vi skal innrømme at all reisingen de siste 3-4 ukene hatt tatt på, og at vi egentlig hadde mest lyst til å reise direkte til Dubai fra Kota Kinabalu. Men fly til Kuching og tre netter på hotell var allerede kjøpt og betalt, så da var det bare å stålsette seg for nye opplevelser på Borneo!
I mangel av paraply tar denne orangutangmammaen et blad på hodet
Kuching er delstatshovedstad og mest folkerike by i den malaysiaske provinsen Sarawak. Byen med rundt 600 000 innbyggere ligger langs Sarawakelven i den nordvestlige delen av øya Borneo. Med tropisk regnskogklima ligger temperaturen på 32-34 grader året rundt, med høy luftfuktighet og betydelige mengder nedbør. Faktisk er Kuching det våteste byområdet i hele Malaysia med rundt 250 regndager hvert år! Byen er en av de reneste i Malaysia, og både FN og WHO har anerkjent Kuching som en av verdens sunneste byer.

Kuching kalles "kattebyen", og har mange kattestatuer i sentrum
Helmine på taket av Lime Tree Hotel
Kuching har både museer og historiske steder å by på, en strandpromenade med matboder og en samling førsteklasses resorter i Santubong ca 45 minutters kjøring fra sentrum. Vi innrømmer gjerne at vi var mettet på inntrykk og opplevelser da vi kom til Kuching.

Dette flyet fraktet oss fra Kota Kinabalu til Kuching
Korrekt antrukket fant Nikolai enda flere Liverpool FC-effekter i en sportsbutikk
Her slapper vi av med lydbok på iPhone

Imidlertid var vi nysgjerrige på hvordan Semenggoh Wildlife Center driver et barnehjem og rehabiliteringssprogram for orangutanger. Derfor tok vi turen dit torsdag 12. april. Vi betalte 65 RM (125 kroner per voksen), halvparten for Nikolai mens Helmine var gratis. Senteret ligger en halvtimes kjøring fra Kuching sentrum.

Semenggoh Wildlife Center har 25 orangutanger i området sitt, og dyrene regnes som "halvvville". De får mat to ganger om dagen, men ikke alle dukker opp til alle måltidene. Særlig mødre med små barn har behov for hjelp til å få næring, og disse dukker opp oftere enn andre. Vi hadde veldig god uttelling denne ettermiddagen, og så opp mot 10 forskjellige orangutanger! Det som gjør opplevelsen unik og nervepirrende, er at dyrene går fritt  rundt. De mange vokterne bruker derfor mesteparten av tiden og oppmerksomheten på sikkerheten til oss besøkende.
Besøket på Semenggoh Wildlife Center er et av høydepunktene på turen vår
Orangutangmamma hadde tatt med en unge til mating
På noen få meters hold studerer Helmine og Nikolai de svære orangutangene
Mamma og babyen passerer rett foran oss på veien... spennende!

Flokkens leder Richie følger etter damene til mating her på senteret
- Se, hvor sterk jeg er!
- La oss komme oss i dekning for alt regnet, junior!

Blide i regnet

Noen uker før vi kom til Kuching hadde Nikolai fått tre løse tenner, og han fikk etter hvert problemer med å spise. For å sjekket at alt var i orden med tennene, tok vi han med til tannlegen i Kuching. Vi fikk time samme dag som vi ringte, og Nikolai selv var veldig avslappet da vi kom fram. Tannlegen oppdaget raskt at tre tenner var så løse at det bare var en utvei: å trekke dem alle sammen! Eilin og jeg måtte konferere, og etter få sekunder var vi enige om å stole på tannlegens vurdering. Nikolai var ikke tung å be... etter litt overtalelse riktignok!

På tur inn til tannlegen!
Etter at tannlegen hadde smurt rødt bedøvende middel på en bomullsdott, gikk det ikke mange sekunder før han hadde trukket ut de tre tennene. Hipp hurra, Nikolai hadde (med litt ekstern hjelp) trukket sine aller første tenner! Vi var så stolte av han, mens Helmine var veldig lei seg for at storebror hadde blitt tannløs :-) Vi var alle beroliget og lettet da vi oppdaget at minst en av de nye tennene allerede hadde startet reisen og var på vei mot sin nye utstillingsplass i Nikolai sin munn. Neste morgen var Nikolai veldig spent på om tannfeen hadde besøkt oss i løpet av natta, og det hadde den! Gjett om det var stas!
Mens vi venter på å komme inn, slapper vi av på venterommet
Tannlegen og hans assistent etter det brutale inngrepet :-)
Tre tenner fattigere...
...men like blid!
Lørdag 14. april pakket vi snippsekken for siste gang på ei stund, og startet reisen fra Kuching via Kuala Lumpur til Dubai. Vi var glade for å være på vei til Dubai, og forberedte oss på en 14,5 timers reise fra hotellet til vi skulle lande i Dubai. Heldigvis reiste vi med Emirates den siste delen av turen, et veldig bra flyselskap med mange servicetilbud ombord: gode måltider, filmer og spill! Nikolai og Helmine ble mette og slitne, og rakk fire timers søvn før vi endelig landet i Dubai, og gikk av flyet for å møte mormor og morfar!
Eilin på Kuching flyplass
Endelig på vei til Dubai via Kuala Lumpur
En liten togtur på vei til den internasjonale terminalen i K.L.
Emirates ga oss nyttige klistrelapper til å feste på setet vårt
Klare for avreise til Dubai!