søndag 11. mars 2012

Vi krydrer en fruktelig tilværelse i Penang

Vi er heldige som har både en krydderhage og en fruktfarm i nærheten av oss i Batu Ferringhi. Noe av poenget med reisen vår, er jo å prøve og utforske nye og ukjente ting der vi kommer.

Kanel, anis, pepper og muskat
Lørdag 3. mars tok vi turen til Tropical Spice Garden, som ligger langs hovedveien ca 10 minutters kjøring fra der vi bor. Inkludert i inngangsprisen på 14 RM per voksen (26 kroner) var en dusj for alle i myggmiddelet Citronella. Inne i denne fuktige parken trives mygga godt, men heldigvis fungerte myggmiddelet, og vi kom fra rundturen uten myggstikk :-) Vi fant Citronellaplanten med en gang vi startet på turen vår!
Flott inngangsparti på Spice Garden
Steintøff familie
Citronellaplanten egner seg fint som myggmiddel
I stedet for en guide fikk vi beskjed om å følge de oransje pilene på bakken. De viste veien til krydderne vi ønsket å se mer på. En praktisk og enkel måte å vise vei på! Mer enn 500 arter med eksotiske varianter av levende tropiske planter, krydder og urter er spredt over den kjempefine hagen som et bevis på Penangs blomstrende krydderhandel og det store biologiske mangfoldet på øya. Alle har de sine spennende historier om menneskers overtro og nesten magiske helbredende effekter.

Nikolai og Helmine lukter på ingefær
Vi så mange kjente arter av både urter og krydder som vi kjenner hjemmefra. Det var morsomt å gå rundt og studere og lukte, og se hvordan de ser ut i sitt rette element. Aller best likte vi da vi kom til stasjonen med mange skåler med krydder. Her fant vi både muskat, svart helpepper, kanel, stjerneanis og nellikspiker. Her lå redskaper for knusing, så her tok Nikolai og Helmine hendene fatt og knuste krydder. De syntes det var veldig morsomt å kjenne de sterke luktene som kom fram da krydrene ble knust i småbiter!
Nikolai knuser mange forskjellige typer krydder...
... og Helmine ruller og knuser!

Litt lenger inn i hagen var et brudepar i ferd med å fotograferes på sin store dag, og kulissene kunne ikke være finere enn her i krydderhagen. Omgivelsene var både flotte og romantiske, ifølge de som har greie på slikt... Vi syntes det var veldig fint å gå tur i krydderhagen, med benker å sitte på, og masse flotte trær og planter.

Lykken er å feire bryllupsdagen i Spice Garden
Husker dere...? Ja, det gjør vi!
Nikolai og Helmine ble små foran de store trærne
Fine blomster
I lia over hagen fant vi Lone Crag Villa, en bungalow i kolonistil med spektakulær panoramautsikt. Villaen huser både Spice Museum, Gift Shop og Spice Cafe, men noen Spice Girls kunne vi ikke se noe til... Vi kjøpte noen fine bilder som vi gleder oss til å pynte hjemmet vårt på Vinterbro med.

I "Tree Monkey" restaurant spiste vi en god middag mens vi gledet oss over fin utsikt. Etter at vi hadde spist opp nesten all middagen, kom det noe fra trærne over oss som traff midt i matfatet og sprutet chili rett i øyet mitt... Skjønte ikke hva det var med en gang, men vi avslørte raskt en fugl med dårlig mage som synderen :-)

Velsmakende asiatisk tapas, som vi heldigvis rakk
å spise opp før en fugl bæsjet i matfatet...
"Tree Monkey" restaurant ved Spice Garden
----
Mandag 5. mars ble vi hentet av vår sjåfør Hong, og vi kjørte en halvtimes tid sørover på øya. Oppe i fjellene over nasjonalparken ligger Tropical Fruit Farm. Ikke høyere enn ca 250 m.o.h., men likevel i et perfekt klima for å dyrke både kjente og ukjente frukter.
"Three monkeys"
Farmen har eksistert siden 1993, og har flere enn 250 arter av tropiske og sub-tropiske frukter fra hele verden. Hensikten med å starte Tropical Fruit Farm var først og fremst å bevare sjeldne og eksotiske frukttrær. I tillegg ville de opplyse både innfødte og tilreisende om den gaven landet er gitt. Et siste poeng var å bidra positivt innen landbruk og økoturisme i distriktene. I dette praktfulle området kunne vi i et par timer både se og smake på ulike frukter, og nyte den flotte utsikten.

På fruktfatet er det bl.a rød og gul vannmelon, stjernefrukt, banan, vanneple, ananas, mango, appelsin og fiken.

Helmine og Nikolai koser seg med all den deilige frukten

Vi var de eneste ikke-arabiske gjestene på denne turen. Flere ganger på den relativt korte og lærerike  rundturen kommenterte araberne til guiden: "Nå er det nok om dette, la oss gå videre"! For oss er jo dette veldig merkelig oppførsel når man først har meldt seg på en omvisning, men guiden fortalte at dette er daglige utfordringer i hans jobb.

Spesielt interessant syntes vi det var å høre om hvilke egenskaper de ulike fruktene har, hvilke som er mest sunne, og ikke minst hvilke helsemessige effekter de har. I Malaysia og resten av Sørøst-Asia er det veldig vanlig å bruke mat til å behandle sykdom og lidelser.

Her ser vi at ananasen snart er klar for høsting.  Navnet kommer fra karibiske indianerstammer som kalte frukten anana, som betyr «ypperlig frukt»

Her ser vi hvordan uværet har herjet på fruktfarmen
Helmine og Kjell-Erik følger med på hva guiden har å fortelle om frukten
Jackfrukten er den største frukten i verden som kommer fra et tre. De er sjelden mindre enn 25 cm i diameter, og den tyngste som er funnet veide 158 kg!
Banantre ser vi ofte i hager og langs veiene

På hjemveien tok Hong oss med til demningen som heter Teluk Bahang Dam. Her får alle i Batu Ferringhi drikkevannet sitt fra... som de ikke kan drikke :-) Men fint var det der!


Vi kjørte også innom malayiske boligområder, før vi stoppet ved fiskelandsbyen som ligger ved inngangen til Penang Nasjonalpark.

Alle som skal besøke Penang Nasjonalpark må registrere seg ved dette kontoret.
Her bestilte vi båttur i nasjonalparken
Havnen for fiskebåtene i området
Man kan velge mellom den trygge eller mindre trygge moloen for å komme seg til båtene...

Siste stopp var på Craft Batik, som både produserer og selger batikk. Etter å ha vært på det imponerende Jadi Batik i Kuala Lumpur var vi ikke så enkle å imponere, men vi kjøpte da en kjole til Helmine!
Kunstneren til høyre tegner først med frihånd et mønster på tekstilen,
for hun bruker maling


English summary:

During our second week in Penang we have enjoyed two different excursions, a trip to the Tropical Spice Garden and a trip to the Tropical Fruit Farm.

The Tropical Spice Garden is located only a 10 minute drive from Batu Ferringhi. On our arrival we were asked to spray on a citronella oil to keep the mosquitoes away. In order to find our way in this beautiful garden we just followed colored arrows on the path. It was fun to see how all the different spices grow in the nature. On the path there was a great "spice pit stop". Here we could touch and smell some of the spices like pepper, nut meg and star anise. The kids really enjoyed to crush the spices and get the different smells.

After our trip in this garden we had a fantastic dinner at the garden's "Tree monkey" restaurant. Naturally all the dishes are loaded with different spices.

The Tropical Fruit Farm is located in the mountains of Penang National Park about a 30 minute drive from Batu Ferringhi. The farm is loaded with different tropical fruit and it was fun to hear about them from guide. Not only did we learn more about the fruits, but also how they are used in medicine and how they can help our bodies in healing. After the guided tour we enjoyed a great fruit buffet. 

On our way home we made a stop at a craft batic. A very traditional way of painting on textiles.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar