onsdag 21. desember 2011

Første uke på Bali - et spennende møte med en fremmed kultur

After a lot of travelling the last month before arriving in Bali, we decided to have a quiet week at the pool side once we arrived at the hotel. This was winderful, and we really got to recharge our batteries! We also met some new friends in Iriani, Bagus and Putu, who helped us organize transport and tours.




<><><><><>
</>
Et vanlig syn på Bali: byggearbeidere fraktes til og fra jobb

They are amazing people, who share so much of their knowledge and culture with us. We have been struck by all the motor bikes in the traffic, and also to see all the offering taking place outside homes and restaurants on Bali. The first week we have learned and seen so much, eaten a lot of delicious food, and we look forward to seeing more of Bali, now that Grandma and Grandpa have arrived from Dubai to celebrate Christmas with us! On Dec 20th we were live on Norwegian TV2's morning show via Skype, to tell about our trip so far.
Første dag i Sanur, og bassenget må prøves!

Mange nordmenn har et forhold til Bali, enten de har vært her på ferie eller som studenter. Felles for alle vi snakket med under planleggingen av reisen vår, er at de blir veldig betatt av folkene, livsstilen og naturen her. Vi ble nysgjerrige, og ønsket å tilbringe julen 2011 her på vei fra Oceania til mer kjente reisemål i Asia som Thailand og Malaysia. Ettersom vi sjelden hører så mye om Indonesia i nyhetene hjemme i Norge, kommer her noen fakta om landet og øya Bali:
Nikolai og Helmine på stranda i Sanur

Den indonesiske republikk består av over 17 500 øyer og ligger i Sørøst-Asia mellom det asiatiske fastlandet og Australia. Landet har 238 millioner innbyggere, og er nummer fire på listen over verdens mest folkerike stater. Ingen land har flere muslimer enn Indonesia. Etter 2. verdenskrig ble Indonesia erklært uavhengig av Nederland. Det har vært avholdt frie valg her siden 1998, men til tross for at landet gjerne vil fornye seg, er det fortsatt mange gamle travere fra Suhartos tid som president (1967-98) blant dagens politiske elite. Ifølge Transparency International skal Suharto ha underslått mellom 15 og 35 milliarder USD gjennom sine 32 år ved makten, mer enn noen annet statsoverhode i historien.
<><><><></>
Avdøde president Suharto forsynte seg godt av fellesskapets kasse gjennom sin 32 år lange regjeringstid

Hele 86 % av befolkningen er muslimer, men på Bali er de fleste hinduer. Til tross for dette utgjør hinduer bare rundt 1 % av Indonesias befolkning. Indonesia ligger på begge sider av ekvator, og lavlandet har jevnt høy temperatur med mye regn. Det er også mange fjell og vulkaner (også aktive) her, ettersom landet ligger i et område der tre deler av jordskorpen møtes. Hovedstaden Jakarta er en av mange store byer på øya Java. Til tross for at Java bare har ca 7 % av landets flatemål, bor ca 60 % av Indonesias innbyggere her. Mye på grunn av de gode jordbruksområdene. Store deler av befolkningen bor likevel fortsatt på landsbygda.
<><><><></>
Et typisk balinesisk offersted

Bali er både ei øy og en egen provins i Indonesia, med Denpasar som hovedstad. Her landet også flyet vårt fra Sydney. Rundt 3,2 millioner innbyggere bor på et område som er på størrelse med Akershus fylke (550 000 innbyggere). Bali ligger like sør for ekvator, er 153 km fra øst til vest og 112 km fra nord til sør. Midt på øya ligger flere fjell som strekker seg over 3 000 moh. Bali er kjent for sin høyt utviklede kunst, innen både dans, maling, musikk, lær- og metallarbeid. Dessverre har denne fredelige plett på kloden noen stygge sår: både i oktober 2002 og oktober 2005 ble Bali rammet av terrorangrep.
Lokale musikere spiller i hotellets resepsjon

Noe vi fort la merke til på Bali, er at bilveiene i stor grad er trafikkert med scootere, som kan leies for en svært billig penge. Aldersgrense for å kjøre scooter er 17 år og bil 18 år. Å kjøpe en vanlig scooter på Bali koster imidlertid minst 10 000 norske kroner. Likevel har så godt som alle en "motor bike" for å komme seg til jobb eller skole. Et annet særtrekk er at man hver morgen kan se små blader og kurver fylt med blomster og mat plassert utenfor hjem og serveringssteder. Dette er offergaver til gudene, som har lange tradisjoner på Bali.
Mor og barn i full fart på scooteren

Scooter-slalåm i trafikken er et interessant skue
Vi valgte å leie sjåfør i stedet for å kjøre selv
<><><><></>
Ofring av blomster og mat utenfor restauranter og hus i Sanur
Også blant indoneserne selv er Bali det viktigste turismålet i landet. De fleste reisemålene ligger i sør, som partybyen Kuta, eksklusive Nusa Dua og de roligere stedene Seminyak og Sanur. Vi valgte å tilbringe julen i Sanur, fra 12.-28. desember 2011.
Stranda i Sanur 
Godt å kose seg og gjøre ingenting
Gaten utenfor hotellet vårt
<><><><></>
De fleste har noe å selge, enten butikken er en bod eller en sykkel

Vi var veldig heldige som møtte nordlendingen Johan Øien på sjømannskirka i Miami i september. Han fortalte at Sjømannsforbundet har en representant på Bali, og ba oss høre med henne om det var mulig å finne tak over hodet i jula. Vi kontaktet Iriani, og for å gjøre en lang historie kort: Vi fikk all verdens hjelp til å finne det rette hotellet til en god pris! Da vi ankom Denpasar etter 6 timers flyreise fra Sydney, sto Iriani og kollega Bagus klare med en stor bil til å kjøre oss til hotellet!
Latterlig morsomt på Bali!
Da hadde vi brukt en time på å finne en minibank som virket, ta ut penger til visum, søke og få innvilget visum, og deretter få med oss all bagasjen inn i landet. Det var kaotisk, og vi ble tilbudt en raskere reise forbi køen mot å betale noen tjenstemenn litt ekstra penger. Sånn er det på Bali. Noen bagasjetrillere tok bagasjen vår, og ville helst ha masse vestlig valuta som betaling. Vi ble overveldet, og klarte å miste et Visakort i forvirrelsen :-)

Reisen fra flyplassen tok rundt en halvtime. Iriani smilte og lo hele tiden, og tok i mot oss som sin nærmeste familie, mens Bagus manøvrerte oss trygt fram til hotellet mellom utallige scootere i kveldsmørket.

Vi fikk den best tenkelige mottakelse på Sanur Paradise Plaza Hotel, vårt hjem de kommende 16 dagene. Etter ei natt flyttet vi ned til bakkeplan, og fikk rom rett ved bassengkanten. Det kunne ikke bli bedre! Mormor og morfar kommer fra Dubai for å feire jul med oss fra 19.-28. desember, og skal bo ved siden av oss. Gjett om alle gleder seg til de kommer! I Dubai har de fått kjøpt inn pinnekjøtt og kålrabi, og vi sørget tidlig for kokemuligheter på hotellet, slik at vi kan få laget vår "tradisjonelle norske julemat" når julaften kommer!
Tre badenymfer fra nord i hotellets basseng
Bassenget er 100 m langt og har tre ulike dybder
Ungene våre får den best tenkelige behandling av hotellets ansatte
<><><><></>
Nikolai må passere sikkerhetskontrollen på hotellet vårt
Lysekrone i resepsjonen
Helmine maler et fint bilde
Etter å ha reist ruten San Diego - Los Angeles - Rarotonga - Auckland - Sydney - Bali de siste 28 dagene, var vi enige om å flate helt ut ved bassengkanten, slappe av og nyte roen sammen. Som sagt, så gjort! Vi gikk noen turer inn til sentrum av Sanur, gjorde noen juleærender, møtte våre nye venner og slappet av med alt det gode Bali har å by på av mat, musikk, religion og spennende mennesker.
Lurer på hva Helmine tenker på her...
<><><><></>
Ut på tur i åpen bil
Helmine, kom uti og kjøl deg litt ned!
Herlige forfriskninger fra bassengbaren!
Dagens bargjester: Nikolai og Helmine har fått gode vaner :-)
Vi får veldig god service av servitørene på Sanur Paradise Plaza Hotel

Vi la også planer og forberedte hva vi skulle fylle dagene med når mormor og morfar kommer på besøk, og fikk god hjelp av Iriani og hennes kolleger til det.
Nikolai besøker Sjømannsforbundet midt i Sanur på Bali!
Helmine og Iriani
Nikolai og Bagus
<><><><></>
Kjell-Erik og Putu
Helmine og Nikolai med noen innfødte barn på stranda
I nærheten av hotellet lå restauranter der vi kunne spise lunsj med mat og drikke for alle fire for rundt 125 kroner! Og maten var førsteklasses, laget i små kjøkkener i kafeer og restauranter langs veien, og servert med stolthet og veldig gode råvarer. En interessant erfaring er at mange kafeer enten har renseri eller reiseformidling som tilleggsnæring. Selvsagt ingen sum ide, ettersom dine sultne gjester både må ha mat og rene klær i ferien sin! Ved hotellet fant vi også Carla Spa, hvor vi fikk ypperlig massasje for en pris fra 30-40 kroner timen! Unødvendig å si at dette var noe vi benyttet oss av så å si daglig!
Lettfattelig meny på veggen i Mades bar på stranda i Sanur
Alt vi trenger for en vellykket dag:
Guidebok, kamera, solbriller og deilig lunsj!
Flott dame på Bonsai Cafe på stranda
Carla Spa
Lekker mat i hotellets restaurant

Eilin foran vinrommet til den italienske
restauranten The Village i Sanur
Glade jenter!
En regnfull lørdag slappet vi av på rommet med filmer, julemusikk, julepynt og julegaver. Vi ville besøke "Mormors hus", som ligger like utenfor Kuta. Hotellet ordnet transport, og i en sidegate fant vi den nyåpnede restauranten. Vi ble litt overrasket da det foregikk byggearbeid og en moped sto parkert godt inne i restauranten. Da vi møtte Utty, som er fra Jakarta men snakket godt norsk, fikk vi forklart at restauranten stort sett er åpent når det er norske studenter på Bali. Ettersom semesteret nå er over, og de ikke kommer tilbake før i februar, hadde de stengt! De benytter anledningen til å gjøre andre etasje om til vandrerhjem, noe som ikke finnes på Bali! Trolig vil de servere indonesisk mat til gjestene når dette åpner.
<><><><></>
Eilin, Helmine og Utty foran Mormors Hus
Utty tok hjertelig i mot oss, og lurte på om vi var norske og ville ha mat. Ettermiddagen nærmet seg middagstid og vi hadde enda ikke spist lunsj... Hun drev med oppussing, og måtte sjekke om hun hadde noe å lage mat av. Det hadde hun, men vi måtte være tålmodige, for her lages maten fra bunnen av! Vi ventet en drøy halvtime, og da fikk vi servert deilige kjøttkaker med poteter i brun saus, med brokkoli og gulrøtter til. Nikolai og Helmine elsket pølsene med potetmos og gulrøtter!
<><><><></>
Kjøttkaker i brun saus - hjemmelaget på Bali!
Pølser i potetmos - nydelig!
Her satt vi i en balinesisk landsby, på en regntung dag, og spiste hjemmelaget norsk mat! Det smakte helt nydelig, og kokken kom fra Jakarta og hadde vært i Kristiansand i et par år! Vi takker Utty og hennes innleide venn, servitør for anledningen, for at de tok seg bryet med å glede oss med kjempegod mat!
<><><><></>
Baksiden av Mormors Hus
<><><><></>
Gode og mette på norsk mat :-)
I februar gjenåpner Mormors Hus som vandrerhjem med indonesisk kjøkken

En ettermiddag på vei hjem fra butikken stoppet Helmine opp for å vinke til noen unger i vinduet på skolebussen nedi gata. I løpet av få sekunder så vi sikkert 30 glade ansikter trykke nesen mot ruta og vinke tilbake til henne og oss andre som måtte flire litt av den voldsomme responsen :-) Da vi skulle gå videre, kom plutselig hele gjenget løpende ut av bussen med sine kameraer og ville ha bilder sammen med oss... Gjett om vi ble overrasket! Vi stilte opp på bilder, og det var et artig øyeblikk, men det ble litt voldsomt for Nikolai og Helmine, så de ga klar beskjed om at de ikke ville at vi skulle gjøre noe sånt igjen.
Lykkelig uvitende om hva hun steller i stand,
vinker Helmine til ungene på bussen
<><><><></>
Noen sekunder senere kommer de ut og vil ta bilder :-)
<><><><></>
Helmine blir litt overveldet og gjemmer seg på mammas skulder
Tittei! Ett bilde til, pappa :-)
Sent mandag 19. kom mormor og morfar på besøk fra Dubai, etter å ha vært noen dager i Singapore. Pappa hentet dem på flyplassen, og gjensynsgleden var stor! Vi hadde ikke sett familie på nesten fire måneder, så da Nikolai og Helmine våknet tirsdag var mamma og pappa overflødige for noen timer! Her skulle vi fortelle hverandre hva vi hadde opplevd siden sist, og ikke minst måtte vi vise mormor og morfar hotellet de skulle bo på i 9 dager sammen med oss. Selvfølgelig måtte vi vie mormor og morfar våre triks i bassenget... for litt lærer vi jo av å bade å mye om vi tross alt har gjort :-)
<><><><></>
Denne glade mannen maler for hånd sommerfugler på
Balis flyplass under oppussing
<><><><></>
Godt å se mamma Anne Lise og pappa Finn Arne igjen
<><><><></>
Nikolai og Helmine hadde mye på hjertet da de møtte mormor og morfar igjen :-)
Se her, vi har fiskedam på hotellet vårt!
<><><><></>
Endelig var alle seks på plass rundt frokostbordet!
<><><><></>
Morfar bruker du neseklype, så morsomt!

I mars 2011 var vi på "God morgen, Norge" på TV2 i forbindelse med en informasjonsfilm om astma som Helmine hadde vært med i. Da vi valgte å ta et friår og reise verden rundt, ville TV2 gjerne ha oss på lufta igjen for å fortelle om turen så langt. Tirsdag 20. desember var vi på lufta kl 07.13 norsk tid. Kjell-Erik og Finn Arne møte opp tidlig for å sjekke internettforbindelse, god bilde- og lydkvalitet fra møterommet vi brukte. Etter hvert kom også Eilin, Nikolai og Helmine, ungene med nisseluer på hodet.
OK! TV2 har bilde og lyd fra oss på Bali!


TV2 var veldig flinke, og holdt kontakten med oss mens vi ventet på å komme på lufta. Vi hadde fått vite hva de ønsket å snakke om på forhånd, slik at vi skulle være forberedt. Det var spennende og morsomt å høre kjenningen til "God morgen, Norge", og høre Signe Tynning og Nils Gunnar Lie fortelle om det som var hans siste sending i GmN. Vi hadde dessverre ikke noe bilde av andre enn oss selv, så vi måtte konsentrere oss for å holde fokus :-)
<><><><></>
Nissene er på plass!
Vi syntes det gikk fint da vi først kom på lufta, og fortalte om reisen vår så langt, møtet med statsministeren og hvordan vi skal feire jul. Innslaget ble noe kortere enn vi hadde trodd, og vi fikk høre etterpå at Nikolai og Helmine ikke hadde vært synlige i bildet. Vi syntes det var rart ettersom de hadde hatt oss i bildet lenge før vi kom på lufta og kunne justert oss, men dette er direkte fjernsyn og vi syntes tross alt at det var hyggelig å komme på "God morgen, Norge" nå rett før jul.
<><><><></>
Litt spente rett før vi går på lufta

Vår første uke på Bali har vært preget av veldig hyggelige og interesserte mennesker, god mat overalt, mange rare lukter, ofringer langs veien overalt hvor vi har kommet, scootere overalt i den kaotiske trafikken og et vær som har variert fra strålende sol fra skyfri himmel til voldsomme regnskyll med lyn og torden! Men vi koser oss veldig, og gleder oss til julefeiring her!
<><><><></>
Beach life in Sanur
Så fint vi har det i Sanur!

1 kommentar:

  1. Hei Helmine og Nikolai
    Har dere det fint på Bali? Her har vi feiret jul uten snø. Men det har vært fint allikevel. Vi savner dere, Nikolai og Helmine. Men det henger bilder av dere på veggen i barnehagen! Vi har pyntet pepperkakehus og gleder oss til nyttårsaften. Håper dere får en fin tur videre. Hilsen Nikolai og Ruben

    SvarSlett