Fra lørdag 27. august 2011 til 28. juni 2012 reiste vi 48 534 km med fly verden rundt. De 20 flygningene var fra 234 km til 8 009 km lang.
Her er litt informasjon om flyselskapene vi reiste med verden rundt, datoene vi reiste og prisen vi betalte for to voksne og to barn på tre og fem år. I tillegg har vi skrevet litt om våre egne opplevelser i møtet med de ulike selskapene.
Air Berlin (tysk lavprisselskap): www.airberlin.de
Oslo - Berlin 27.8.2011
Berlin - Miami 27.8.2011 (sum 11 228 kr)
Air Berlin er Tysklands nest største og Europas sjette største flyselskap med 33,6 mill passasjerer årlig. Har en veldig oversiktlig og brukervennlig nettside, med gode priser om man er tidlig ute med bestillingen. Vi fikk reservert seter da vi bestilte, og satt dermed sammen på den lange reisen. Flyene deres er nye og flotte, og servicen ombord god. På bakken er de veldig maskinmessige, slik vi kjenner tyskerne :-) Men pga de fine flyene liker vi å fly med Air Berlin!
Southwest Airlines (amerikansk lavprisselskap med base i Dallas, Texas): www.southwest.com
Fort Lauderdale - Houston 22.10.2011 (3 563 kr)
Houston - San Diego 31.10.2011 (3 008 kr)
Målt ut fra passasjerer er dette faktisk verdens tredje største flyselskap, og er spesielt mye brukt på innenriks i USA. Vi brukte lang tid på å få sjekket inn, men service ombord var upåklagelig, om man ser bort fra at det er umulig å få kjøpt mat og drikker på de strekningene vi fløy. Litt interessant at de ikke har setereservasjoner, men plasserer passasjerene i tre grupper A, B og C alt etter når de sjekker inn. Selv dette er midlertidig, for vi var C1, men fikk beskjed om å gå ombord med B2 :-) Vi fikk ikke sitte sammen, og måtte dele oss i to grupper på disse turene. Flyr ofte til nummer to-flyplassen i storbyene for å holde nede kostnader.
Air New Zealand (medlem av Star Alliance sammen med bl.a. SAS og Lufthansa):
Los Angeles - Rarotonga 20.11.2011
Rarotonga - Auckland 26.-27.11.2011
Auckland - Sydney 4.12.2011 (sum 24 670 kr)
Fokuserer på Australasia og Sør-Stillehavet men også har langruter til Amerika, Europa og Asia. Vår soleklare favoritt på reisen, ikke minst fordi de lar barnefamilier få gå først ombord i flyet og har romslig seteplass i flyet. I tillegg har de et ekstremt stort underholdningstilbud ombord med gratis filmer, musikk og TV-programmer for alle aldersgrupper. Sikkerhetsdemonstrasjonen er en underholdende og informativ film som man ikke klarer å la være å følge med på :-) Deres ansatte ved innsjekk, gate og ombord er veldig hyggelige og hjelpsomme, og vi synes det var kjempefint å reise med Air New Zealand!
JetStar (australsk lavprisselskap) www.jetstar.com
Sydney - Bali 12.12.2011 (14 210 kr)
Jetstar er eid av giganten Qantas, og ble opprettet for å konkurrere mot Virgin Australia på innenriksnettet i Australia. Vi valgte å reise med dem i stedet for Virgin mellom Sydney og Bali fordi de ga oss muligheten til å ta med mye bagasje (måtte selvsagt betale for det), samt muligheten til å kjøpe mat ombord på den 6 timer lange flygningen. Etter en meget langdryg innsjekk, gikk alt smertefritt, og vi lot oss imponere og begeistre over flyturen. De leier ut iPad med spill og filmer for bare rundt 60 kroner på den lange flyvningen. I tillegg kan man få kjøpt en pakke med pledd, tannbørste og annet man trenger på turen.
Air Asia (malaysisk basert lavprisselskap): www.airasia.com
Bali - Phuket 28.12.2011 (6 825 kr)
Phuket - Kuala Lumpur t/r 23.-26.1.2012 (5 720 kr)
Kota Bharu - Kuala Lumpur 26.3.2012 (1 290 kr)
Singapore - Kota Kinabalu 3.4.2012 (3 473 kr)
Kota Kinabalu - Kuching 11.4.2012 (920 kr)
Asias ledende lavprisselskap, som i 2009, 2010 og 2011 ble kåret til verdens beste lavprisselskap. Vi er ikke enige! Nettsiden er ganske tungvinn å bruke, bl.a. måtte vi legge inn samme informasjon flere ganger. Ombord i flyet fikk vi ikke handlet mat på den 3,5 timer lange turen fordi de bare tar kontanter, og ikke lot oss betale med kort... Ble litt begeistret da de møtte oss med paraplyer ved flytrappen da vi ankom KL i øs pøs regnvær :-)
Etter å ha registrert oss som brukere med egne profiler på deres nettsider, ble vi langt mer fornøyde! Da gikk bestillingene langt raskere og mer effektivt. Opplevelsene ombord var også positive når vi selv husket på å ta med kontanter eller bestille mat på forhånd. Men som andre lavprisselskaper med kort tid på bakken har Air Asia med å få rengjort flyene sine skikkelig. Seter, stollommer og bord er ofte ganske skitne.
Vi anbefaler dere som reiser i Asia å abonnere på Air Asia sine kampanjetilbud. Kampanjeprisene er fantastisk lave!
Firefly (lavprisselskap fra Malaysia): www.fireflyz.com.my
Phuket-Penang 22.2.2012 (2 750 kr)
Penang - Kota Bharu 21.3.2012 (1 388 kr)
Veldig fint og enkel nettside, som var mye enklere og ga oss flere muligheter enn da vi prøvde å bestille denne reisen på www.wegolo.com. Bl.a. fikk vi lagt inn setereservasjon og ekstra kilo med bagasje, noe som alltid er greit å ha på plass før vi ankommer flyplassen med all pikk og pakk.
Malaysia Airlines (Malaysias nasjonale flyselskap): http://www.malaysiaairlines.com/th/en.html
Kuching - Kuala Lumpur 14.4.2012 (1 566 kr + 750 kr for bagasjen!)
MAS er basert i Malaysia og ble grunnlagt allerede i 1947. Flyr til 60 destinasjoner. Ble splittet opp i to selskaper som senere ble Singapore Airlines og Malaysia Airlines. Basene deres er i Kuala Lumpur, samt Kota Kinabalu og Kuching på Borneo. Opererer i Sørøst-Asia, Øst-Asia, Sør-Asia, Midt-Østen og "kengururuten" mellom Europa og Australasia.
Da vi skulle reise fra Kuching til Kuala Lumpur, måtte vi betale 750 kr ekstra for overvekt på bagasjen. Etter 8 mndr på reise verden rundt, oftest med lavprisselskaper, var Malaysia Airlines det første og eneste flyselskapet som tok ekstra betalt for barnevogner og bilseter. Vi ble møtt med en utrolig arrogant holdning da vi høflig ba om en forklaring på hvorfor til og med deres eget lavprisselskap Firefly praktiserer dette langt mer fleksibelt enn MAS selv.
Emirates (har base i Dubai, Forente Arabiske Emirater): http://www.emirates.com/no/English/
Kuala Lumpur - Dubai 14.4.2012 (14 663 kr)
Dubai - Larnaca 1.5.2012
Det største flyselskapet i Midt-Østen med 2 500 avganger per uke til 122 byer på seks kontinenter. Emirates opererer fire av verdens ti lengste non-stop kommersielle turer fra Dubai til Los Angeles, San Francisco, Dallas og Houston. Regnes som et av verdens ledende selskaper pga deres operasjonelle dyktighet og fokus på sikkerhet.
Emirates har veldig god service og god underholdning ombord i flyene. Både i form av filmer, spill, tv og musikk.
Norwegian (norsk lavprisselskap): http://www.norwegian.no
Larnaca - Oslo 28.6.2012 (3 030 kr)
Norwegian Air Shuttle ble grunnlagt i 1993, og er det nest største flyselskapet i Skandinavia. Fram til 2002 var NAS en lokal operatør på Vestlandet, men da SAS slukte Braathens i 2001 åpnet det seg muligheter for NAS som lavprisselskap på de mest trafikerte rutene i Norge. Forutsetningen var at myndighetene hindret SAS sine kunder å få Eurobonuspoeng på innenriks flyvninger. Norwegian er ikke medlem av noen internasjonal allianse, i motsetning til SAS i Star Alliance.
Vi liker spesielt godt at Norwegian har utmerkede hjemmesider, som er enkle å bruke og med prisene oppdatert mens du bestiller. Lavpriskalenderen er god, og viser til enhver tid de beste prisene. Ulempen er at prisene du får opp i søket blir langt høyere når du legger inn antall kofferter og setereservasjon. Dette er gratis hos konkurrenten SAS.
Ombord tilbyr Norwegian en variert meny med salg av mat, drikke og snacks, i tillegg til salg av taxfree varer. Vi lar oss sjarmere og imponere av at de tilbyr internett ombord på stadig flere flygninger!